Stages

Zit je in 3de Bach of 1ste Master en heb je zin om de bedrijfswereld eens van binnenuit te bekijken? Een industriële stage of een Bedrijfservaring is dan zeker iets voor jou!

Wat houdt een stage in?

Je kan tijdens de vakantie een stage volgen in een bedrijf. Het is een interessante ervaring, en wat zeker niet onbelangrijk is: het telt mee als keuzevak in het jaar erna (1ste of 2de master) als keuzevak, en wel voor 3 of 6 studiepunten.

Hoe begin je er aan?

VTK gaat vanaf dit jaar beter samenwerken met de opleidingen om een transparanter stagebeleid te bekomen. We zullen trachten de te volgen procedures te harmoniseren. Zodat het voor iedereen eenvoudiger wordt om een stage te plannen. Voor de bedrijven zal het eenvoudiger worden om stageplaatsen aan te bieden. Zodat jij, als geïnteresseerde student, ook een ruimere keuze aan stagemogelijkheden zal hebben.

Het is dan aan jou om verder contact met hen op te nemen. Ga zeker ook eens babbelen met de verantwoordelijke van je opleiding. Hij/zij kan je meer concrete details geven over de praktische regeling en zal de stage al dan niet goedkeuren als keuzevak.

Stagefair

Op dinsdagavond 30 november houden we een heuse stagebeurs. De grote zaal van Alma 3 wordt voor jullie omgevormd tot een ontmoetingsplaats, waar je een informele babbel kan slaan met één van de bedrijven. Ze komen voor jullie hun stagevoorstellen presenteren. Dus loop eens langs de standjes en kies je droomstage eruit! Natuurlijk voorzien we hierbij ook een hapje en een drankje. Meer informatie vind je hier.

Bezoldiging en evaluatie

De meesten onder jullie vragen zich waarschijnlijk af: kunnen we daar iets mee verdienen? Wel, dat hangt volledig af van het bedrijf waarbij je je stage doet, maar vaak worden alleen onkosten vergoed. De vergoeding op zich mag nooit een reden zijn voor de stagecoördinator/opleiding om een stage te weigeren, wel de eventuele inhoud van de stage. Als je niet verloond wordt ben je verzekerd door de K.U.Leuven, krijg je wel een verloning dan staat je werkgever natuurlijk hiervoor in (zie modelcontracten).

De evaluatie voor de stage gebeurt door middel van een verslag dat je moet maken en een mondelinge verdediging. De stagecoördinator van de opleiding zal je dan in samenspraak met de stagecoördinator binnen het bedrijf beoordelen.

Formulieren en contracten

Hier vind je enkele modelcontracten, zowel voor een bezoldigde als niet bezoldigde stages:

pdf-formaatdoc-formaat
pdf file Modelcontract bezoldigde stage Modelcontract bezoldigde stage
pdf file Modelcontract vrije studiestage Modelcontract vrije studiestage

Juridische informatie vanuit de universiteit zelf vind je hier .

Stage-informatie per master

BR ( brvtk.be )

Stages

Stages in Zuid-Amerika (vrijwilligerswerk): Humasol

Stages en eindwerken bij ArcelorMittal: info

Stages ExxonMobil: hier

Stages 3E: hier

Web Based Environment Alcatel Lucent
Hardware Board ontwerp Alcatel Lucent
Zomerstage Mechanische Engineering BASF
Zomerstage Steamcracker PSA BASF
Zomerstage Steamcracker Methaniseringsproces BASF
Zomerstage Polyamide BASF
Zomerstage katalysatoractiviteit BASF
AB Inbev Internship AB Inbev